Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(55)
Forma i typ
Książki
(50)
Poradniki i przewodniki
(37)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(9)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Czasopisma
(3)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(51)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(2)
Placówka
Ustrzyki Wypożyczalnia Główna
(24)
Ustrzyki Wypożyczalnia dla dzieci i młodzieży
(6)
Wypożyczalnia Brzegi Dolne
(12)
Wypożyczalnia Ustjanowa
(7)
Wypożyczalnia Wojtkowa
(3)
Bibliobus
(1)
Ustrzyki Czytelnia Główna
(3)
Ustrzyki Czytelnia dla dzieci i młodzieży
(1)
Autor
Jakubowski Szymon (1981- )
(3)
Andrasik Roman
(2)
Biłas Katarzyna
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Gouny Nicolas (1973- )
(2)
Okrasa Karol (1978- )
(2)
Palewicz Roman
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Reda Anna
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Baranowska Natalia
(1)
Bednarczuk Wanda
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Berriedale-Johnson Michelle
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(1)
Carroll Ricki
(1)
Casetti Witold (1969- )
(1)
Chobra Deepak
(1)
Colman Carol
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
De Blasi Marlena (1952- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Dumas Roy Sandrine
(1)
Fisher Bobby
(1)
Flaczyńska Malwina
(1)
Flumeri Elisabetta
(1)
Frank Renate
(1)
Frankowska Anna (tłumacz)
(1)
Frączyk Małgorzata
(1)
Gaj Wanda
(1)
Gamroth Anna
(1)
Giacometti Gabriella
(1)
Grodecka Maria (1926-2005)
(1)
Grzyb Katarzyna
(1)
Grzyb Katarzyna (tłumaczka)
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Górska Marta
(1)
Hoffmann W.R
(1)
Hubert W
(1)
Jakóbczak Agata
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Kamiński Wiesław
(1)
Karlsen Pål
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kielan Małgorzata
(1)
Knopińska Olga
(1)
Konieczny Jacek
(1)
Kowalczyk Agata
(1)
Kozyra Łukasz
(1)
Kucharczuk Katarzyna
(1)
Kulawik Ida
(1)
Kwaśniewski Jan (1937- )
(1)
Lengren Katarzyna (1951- )
(1)
Lipov Beata
(1)
Lipov Lubomir
(1)
Loroch Paweł (1979- )
(1)
Lotting U
(1)
Majewski Lech (1947- )
(1)
McDougall John A
(1)
McDougall Mary
(1)
Michałowska Elżbieta
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Możdżonek Andrzej
(1)
Mutter Sonja
(1)
Myłek Danuta
(1)
Mętrak Natalia
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Nagat Małgorzata
(1)
Palmowska Anna
(1)
Pawlikowska Beata (1965- ). Szczęśliwe garnki
(1)
Perlmutter Dawid
(1)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(1)
Poznański Juliusz
(1)
Pwalikowska Beata
(1)
Pękalski Adam (1975- )
(1)
Rigg Annie
(1)
Rost Małgorzata
(1)
Ruciński Bohdan M
(1)
Różański Bartłomiej
(1)
Sawicka -Błaszczyszyn Maria
(1)
Skopińska Agnieszka
(1)
Sobolewska Anna
(1)
Stacey Jenny
(1)
Stankiewicz Agata
(1)
Steadman Ralph
(1)
Stolarczyk Agnieszka (kulinaria)
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Stradecka Alina
(1)
Strasburger Karol (1947- )
(1)
Szymańska Gabriela
(1)
Trédez Emmanuel (1967- )
(1)
Wasilewski Jacek (1975- )
(1)
Whitaker Kate (1979- )
(1)
Wilson Katherine (1974- )
(1)
Woolever Laurie
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(36)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(3)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(40)
1901-2000
(4)
1989-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(54)
Język
polski
(51)
Odbiorca
Dzieci
(6)
6-8 lat
(5)
9-13 lat
(3)
Dorośli
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura amerykańska
(3)
Literatura angielska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kucharstwo
(10)
Odżywianie
(6)
Ciasta
(5)
Potrawy dietetyczne
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Zdrowe odżywianie
(5)
Żywność
(5)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Słodycze
(3)
Wegetarianizm
(3)
Boże Narodzenie
(2)
Desery
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dietetyka
(2)
Gotowanie
(2)
Holokaust
(2)
Kuchnia staropolska
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Kultura stołu
(2)
Lotnictwo
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Pierogi i pierożki
(2)
Potrawy wigilijne
(2)
Pszenica
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Żydzi
(2)
2 Dywizja Strzelców Pieszych (Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie)
(1)
Ajurweda
(1)
Aktorzy
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Allerhand, Maurycy (1868-1942)
(1)
Banany
(1)
Banasiewicz, Franciszek (1884-1954)
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Borowik szlachetny
(1)
Celiakia
(1)
Chełmecki, Marian (1916-1988)
(1)
Chleb
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Cinkciarze
(1)
Czekolada
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Dieta bezcukrowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta spalająca tłuszcz
(1)
Dieta węglowodanowa
(1)
Drewno
(1)
Dur brzuszny
(1)
Dąbek, Stanisław (1892-1939)
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Eiss, Chaim (1876-1943)
(1)
Ekshumacja
(1)
Firlej, Henryk (1599-1635)
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Franciszkanie
(1)
Francuzi
(1)
Gerhard, Jan (1921-1971)
(1)
Grupa berneńska
(1)
Grzybobranie
(1)
Grzyby
(1)
Grzyby jadalne
(1)
Hahn, Ludwig (zbrodniarz 1908-1986)
(1)
Hitler, Adolf (1889-1945)
(1)
Hompesch-Bollheim, Ferdynand
(1)
Internowani
(1)
Janusz, Edward (1850-1914)
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kalendarium
(1)
Kalendarz
(1)
Kister, Marian (1897-1958)
(1)
Kluski
(1)
Koktajle
(1)
Kolędowanie
(1)
Kopalnie odkrywkowe
(1)
Kradzież
(1)
Krzos, Stanisław
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kula, Leopold Lis (1896-1919)
(1)
Kühl, Juliusz (1913-1985)
(1)
Lenkiewicz, Adam (1888-1941)
(1)
Leszczyńska, Anna (1924-2018)
(1)
Liga Obrony Kraju
(1)
Lotniska
(1)
Lubomirscy (rodzina)
(1)
Ludobójstwo
(1)
Makaron
(1)
Menet, Józef (1929-1987)
(1)
Miód
(1)
Mięso
(1)
Moran, Michel (1958-)
(1)
Mózg
(1)
Nabiał
(1)
Najsarek, Wojciech
(1)
Nalewki
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Nawodnienie organizmu
(1)
Temat: czas
2001-
(9)
1901-2000
(7)
1989-2000
(7)
1945-1989
(6)
1401-1500
(3)
1501-1600
(3)
1601-1700
(3)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1901-1914
(3)
1914-1918
(3)
1918-1939
(3)
1939-1945
(3)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Galicja (kraina historyczna)
(3)
Jasło (woj. podkarpackie)
(3)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(3)
Babica (woj. podkarpackie)
(2)
Jasionka (woj. podkarpackie, pow. Rzeszów)
(2)
Lubaczów (woj. podkarpackie)
(2)
Przemyśl (woj. podkarpackie)
(2)
Sanok (woj. podkarpackie)
(2)
Szwajcaria
(2)
Toskania (Włochy)
(2)
Ustrzyki Dolne (woj. podkarpackie)
(2)
Województwo podkarpackie
(2)
Łańcut (woj. podkarpackie)
(2)
Amazonia (Brazylia)
(1)
Baligród (woj. podkarpackie)
(1)
Bieszczady
(1)
Bircza (woj. podkarpackie)
(1)
Bóbrka (woj. podkarpackie)
(1)
Czudec (woj. podkarpackie)
(1)
Dębica (woj. podkarpackie)
(1)
Francja
(1)
Komańcza (woj. podkarpackie )
(1)
Krosno (woj. podkarpackie)
(1)
Małopolska
(1)
Neapol (Włochy)
(1)
Nisko (woj. podkarpackie)
(1)
Nowosielce (woj. podkarpackie, pow. Sanok)
(1)
Rudnik nad Sanem (woj. podkarpackie, pow. niżański, gm. Rudnik nad Sanem)
(1)
Solina (woj. podkarpackie)
(1)
Szymbark (woj. małopolskie)
(1)
Tarnobrzeg (woj. podkarpackie)
(1)
Wenezuela
(1)
Westerplatte (Gdańsk ; część miasta)
(1)
Wola Michowa (woj. podkarpackie)
(1)
Zabierzów (woj. małopolskie, pow. krakowski, gm. Zabierzów)
(1)
Zagórz (woj. podkarpackie)
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(24)
Przepisy kulinarne
(21)
Publikacja bogato ilustrowana
(14)
Poradnik
(9)
Opracowanie
(8)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Atlas grzybów
(1)
Biografia
(1)
Broszura
(1)
Kolędy i pastorałki
(1)
Podręcznik
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Relacja z podróży
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(777)
Edukacja i pedagogika
(325)
Literaturoznawstwo
(234)
Kultura i sztuka
(130)
Medycyna i zdrowie
(129)
Kulinaria
(55)
Biologia
(122)
Socjologia i społeczeństwo
(115)
Podróże i turystyka
(113)
Religia i duchowość
(113)
Etnologia i antropologia kulturowa
(90)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(81)
Psychologia
(75)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(73)
Geografia i nauki o Ziemi
(66)
Kultura fizyczna i sport
(51)
Hobby i czas wolny
(45)
Fizyka i astronomia
(44)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(44)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(44)
Rozwój osobisty
(38)
Językoznawstwo
(33)
Filozofia i etyka
(30)
Rolnictwo i leśnictwo
(28)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(26)
Architektura i budownictwo
(25)
Nauka i badania
(21)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(19)
Ochrona środowiska
(18)
Archeologia
(16)
Chemia
(16)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(14)
Inżynieria i technika
(13)
Styl życia, moda i uroda
(12)
Informatyka i technologie informacyjne
(9)
Praca, kariera, pieniądze
(9)
Media i komunikacja społeczna
(7)
Dom i ogród
(6)
Matematyka
(6)
Zarządzanie i marketing
(6)
Transport i logistyka
(5)
Turystyka i podróże
(1)
55 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Fakt Radzi ; nr 6/2017.)
Boże Narodzenie to magiczny czas. Pierwsza gwiazdka, sianko pod obrusem, pięknie przystrojona choinka, życzenia i prezenty. Najważniejsze są jednak rodzinne spotkania przy suto zastawionym stole. Oto nasze przepisy na tradycyjne w smaku, nowoczesne w formie dania wigilijne oraz śledzie, karpie i inne ryby przyrządzone na wiele sposobów. A także na wykwintne zupy, przystawki oraz mięsa, które zachwycą gości podczas świątecznego obiadu czy karnawałowej imprezy. I oczywiście pełne maku, bakalii oraz korzennych przypraw bozonarodzeniowe słodkości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia Główna] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia domowa. Dieta bezglutenowa / Michelle Berriedale-Johnson ; [tłumaczenie Anna Sobolewska]. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2014. - 231, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Kuchnia Domowa)
Alergia na gluten lub jego nietolerancja (choroba zwana celiakią) czy nietolerancja pszenicy oznacza ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu – to znaczy wyeliminowanie z niej chleba, herbatników, ciastek, pieczywa chrupkiego, ciast, makaronów, bułki tartej, semoliny, dań zapiekanych w cieście, jak również wielu potraw z puszek i gotowych przetwarzanych produktów stanowiących większą część naszej codziennej diety. Jak rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu? Co można jeść w domu i poza nim? Co zrobić, by kuchnia osób cierpiących na to zaburzenie trawienia była urozmaicona i smaczna? Książka zawiera niezbędne informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu i jak postępować z chwilą zdiagnozowania. Jej główną część stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, w których nie wykorzystuje się produktów zawierających pszenicę i gluten. Jak zrobić wspaniałe zupy, przystawki, lekkie posiłki, dania główne, potrawy rybne i z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny , jak podać warzywa i przygotować potrawy wegetariańskie, słodkie desery: puddingi, tarty, ciasta i omlety, a także wspaniałe wypieki – herbatniki, ciastka i pieczywo oraz świąteczne uczty – na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia Główna] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez cukru a słodkie / Katarzyna Biłas. - Bielsko-Biała : Pascal, 2019. - 255, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
Książka dla wszystkich miłośników słodkości, którzy jednocześnie chcieliby dbać o linię. Ta książka nauczy Cię, jak nie pracować na kolejne kilogramy i nie odmawiać sobie przyjemności. "Bez cukru, a słodkie" to praktyczny poradnik, podpowiadający, jak nie unikać słodyczy, a jednocześnie zadbać o swoje zdrowie i pamiętać o sylwetce. W książce zostały zawarte przepisy na słodkie przekąski, które jednak nie zawierają cukru i zostały odpowiednio zbilansowane, specjalnie z myślą o tych, chcących zachować dotychczasową sylwetkę, stroniąc od rygorystycznych diet. Choć niektórzy mogą się obawiać, że desery i ciasta pozbawione cukru mogą stracić na jakości, czyli po prostu stać się niesmaczne, autorka przekonuje, że wcale tak nie jest, prezentując własne pomysły. Swoją książkę podzieliła na kilka części, a każdą z nich poświęciła innym słodkościom, na przykład ciastkom, koktajlom i tartom. Każdy z przepisów zamieszczonych w treści ilustruje zdjęcie, dzięki czemu zainteresowany czytelnik może od razu poznać efekt końcowy swojego ewentualnego dzieła kulinarnego. Nie zabrakło też miejsca na krótkie opisanie wszelkich "zamienników" cukru, wykorzystywanych przez autorkę, by każdy wiedział, czego dokładnie się spodziewać. Katarzyna Biłas ukończyła AWF. Na Instagramie prowadzi profil @zdrowy_talerz, który poświęca swoim kulinarnym eksperymentom, dzięki którym nie potrzeba wymagających diet, na jakie nie wszyscy są gotowi. Stara się popularyzować rozsądne podejście do odchudzania, które nie opiera się na głodówce czy wyrzeczeniach ponad nasze siły. [taniaksiazka.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia Główna] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak schudnąć bez wyrzeczeń : Jedz to, co lubisz / Katarzyna Biłas. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 254, [2] strony : fotografie ; 21 cm.
Katarzyna Biłas, autorka książki "Bez cukru a słodkie", po raz kolejny udowadnia, że można schudnąć bez rezygnacji z kulinarnych przyjemności! Jeśli wydaje ci się, że będąc na diecie musisz zrezygnować z ulubionych tradycyjnych potraw, ta książka jest dla ciebie! Bigos, karkówka, kluski śląskie czy dania z makaronem również mogą znaleźć stałe miejsce w zdrowym jadłospisie, o ile tylko nauczysz się odpowiednio je przyrządzać oraz w zrównoważony sposób łączyć z innymi potrawami. Dzięki tej książce poznasz niemal 120 przepisów na pełnowartościowe dania obiadowe, które nie tuczą, a nadal są pyszne. Znajdziesz wśród nich posiłki mięsne i wegetariańskie, makarony, zapiekanki, faszerowane warzywa, zupy i surówki, a także zdrowsze wersje fast foodów. Zadbaj o zdrowie i smukłą sylwetkę bez diet i wyrzeczeń! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia Główna] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Brzegi Dolne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Katarzyna Lengren, Jerzy Bralczyk i Jacek Wasilewski zapraszają czytelników do rozmowy przy stole… Książka zawiera ciekawe, a zarazem humorystyczne rozważania w formie dialogu o szeroko pojętej kulturze biesiadowania i stołowania się. źródło opisu: Wydawnictwo: Bosz, 2017
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 [lok. Wypożyczalnia Główna] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowy wyrób serów / Ricki Carroll ; [tłumaczenie Olga Knopińska]. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2014. - VII, [1], 271, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia Główna] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja Toskania / Vito Casetti ; Agata Jakóbczak. - Bielsko-Biała: Wydawnictwo Pascal, 2009. - 256, [16] stron tablic: ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Moja Toskania! Vito Casetti` wydawnictwa Pascal to znakomity przewodnik, który zabiera czytelnika w niezapomnianą podróż po Toskanii. Vito Casetti - florentyńczyk, popularny dziennikarz i prezenter TVN - oraz Agata Jakóbczak przedstawiają tę urokliwą krainę zarówno z perspektywy mieszkańca, jak i turysty, odkrywając przed nami wszystkie jej tajemnice. Vito oprowadza czytelnika po miejscach, które trzeba zobaczyć, aby zrozumieć, poczuć i posmakować Toskanię. Oprócz znanych miejsc i słynnych zabytków opisuje też takie, które rzadko pojawiają się w przewodnikach, jak zatopione miasteczko ślusarzy, więzienne kolacje czy farma, gdzie winogrona rosną przy dźwiękach muzyki symfonicznej. Poleca sprawdzone hotele, pensjonaty, gospodarstwa agroturystyczne i restauracje; zaprasza na tradycyjne toskańskie święta, opowiada o regionalnych daniach. Czytelnik znajdzie w książce także przepisy na typowe lokalne potrawy, takie jak befsztyk po florencku czy ciasto kasztanowe. `Moja Toskania` to nietypowy przewodnik, który zawiera mnóstwo nigdzie indziej niepublikowanych informacji, a barwny język i liczne ciekawostki sprawiają, że czyta się go niczym najlepszą powieść. Polecamy go również tym, którzy na razie podróżują po Toskanii tylko w wyobraźni. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Brzegi Dolne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Deepak Chopra jest w Stanach Zjednoczonych autorytetem w problematyce medycyny holistycznej czerpiącej z tradycji medycyny Wschodu. W swej najgłośniejszej książce Zdrowie doskonałe zapoznaje czytelnika z technikami duchowymi Ayurvedy, połączonymi z osiągnięciami medycyny współczesnej. Wyjaśnia istotę doskonałego zdrowia, którego podstawowym warunkiem jest psychosomatyczna harmonia. [empik.com.].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [lok. Wypożyczalnia Główna] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wiele osób sądzi, że słabnięcie umysłu wraz z wiekiem jest w pełni naturalnym procesem. Ludzie ci żyją również w przekonaniu, że codzienne zapominanie błahych czynności jest czymś, co wolno bagatelizować. Istnieje również przeświadczenie, że schorzenia neurodegeneracyjne, takie jak udar mózgu, choroba Alzheimera czy Parkinsona, są czymś w pewnym wieku nieuchronnym. Autorzy tej książki nie tylko obalają powyższe tezy, ale jednocześnie dają w stu procentach skuteczną receptę na zdrowy i w pełni sprawny umysł aż do późnej starości. Wyjaśniają, dlaczego codzienne problemy z pamięcią – zapodziewanie kluczyków do samochodu, zapominanie imion, utrata koncentracji podczas spotkań – są poważnymi sygnałami ostrzegającymi o obciążeniu mózgu. Jednocześnie proponują prosty program rozwiązania tych problemów.
Z tej publikacji dowiesz się, jakstworzyć zdrowszy mózg dzięki odpowiedniemu odżywianiu, zmianie stylu życia i gimnastyce tego organu. Nauczysz się także unikać neurotoksyn ukrytych w Twojej domowej apteczce, środkach czystości i jedzeniu. Za pomocą rewizji stylu życia, quizów, ćwiczeń usprawniających pracę mózgu i unikalnego, trzystopniowego programu żywienia oraz suplementacji wyeliminujesz powstałe dotychczas uszkodzenia i przywrócisz młodzieńczą bystrość umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [lok. Wypożyczalnia Główna] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ulica Czereśniowa)
W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw – i mnóstwo innych pyszności. Dowiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską! [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia dla dzieci i młodzieży
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dania bez pszenicy w 30 minut (lub mniej) : 200 nowych prostych przepisów / William Davis ; przełożył Roman Palewicz. - Wrocław : Wydawnictwo Bukowy Las, copyright 2015. - 335, [1] strona, [32] strony tablic : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
W książce "Dieta bez pszenicy" kardiolog William Davis ujawnił groźną prawdę na temat współczesnej pszenicy. Od wielu lat jemy zboża modyfikowane, przez co cierpimy na cukrzycę, otyłość, choroby serca oraz wiele innych dolegliwości. Usunięcie pszenicy z diety kładzie kres licznym schorzeniom i likwiduje pszenną nadwagę. Ponieważ jednak pszenica jest tak wszechobecnym składnikiem dzisiejszej żywności, przygotowywanie zdrowych, bezglutenowych posiłków początkowo wydaje się zadaniem trudnym, zwłaszcza dla kogoś, kto nie może pozwolić sobie na spędzanie w kuchni całych godzin. Dzięki "Daniom bez pszenicy w 30 minut (lub mniej)" możesz jednak karmić całą rodzinę smacznie i zdrowo, nie poświęcając na to zbyt wiele czasu.
Wypróbuj 200 nowych bezglutenowych przepisów, które pomogą pozbyć się pszennego brzucha raz na zawsze! Każde danie jest pomyślane w ten sposób, by jego przyrządzenie zajęło najwyżej pól godziny, rozstanie z pszenicą nie musi bowiem być czasochłonne. Od sutych dań głównych, poprzez smakowite sosy, aż po wyśmienite desery - szybkie ugotowanie zdrowego posiłku już nigdy nie będzie problemem!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia Główna] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uznany amerykański kardiolog William Davis wstrząsnął ostatnio podstawami dietetycznego świata, przekonując, że winę za podwyższony poziom glukozy we krwi, dolegliwości skórne i trawienne, a zwłaszcza przysłowiowy już pszenny brzuch, ponosi zmieniona genetycznie pszenica. Setki tysięcy czytelników i liczne grono pacjentów, nie tylko chorujących na celiakię i wrażliwych na gluten, zachęcił swą prowokacyjną książką Dieta bez pszenicy do pierwszego kroku: pożegnania z produktami zawierającymi to zboże. Kuchnia bez pszenicy jest drugim krokiem na drodze do promowanego przez Davisa zdrowego życia, do chudnięcia bez głodu, zmęczenia i efektu jo-jo, a także bez rezygnacji z ulubionych dań. Będąc idealnym uzupełnieniem przełomowej Diety bez pszenicy, książka zawiera ponad 150 przepisów na bezpszenne dania - od śniadań, przez lunche i rodzinne obiady po słodkie desery i wypieki (także chleb!), które nie tylko są smaczne i zdrowe, ale pomagają w walce z otyłością i innymi problemami zdrowotnymi współczesnego człowieka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia Główna] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak upiec wykradzioną świnię? Jak smakują ogony wołowe w pomidorach i białym winie a la rzymscy rzeźnicy? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta – wielkanocnego pikniku w Apulii, i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?... Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki "Tysiąca dni w Wenecji" w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Brzegi Dolne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie - dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Brzegi Dolne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czekolada / Sandrine Dumas Roy ; Nicolas Gouny ; [przekład Katarzyna Grzyb]. - Warszawa : Harperkids, copyright 2022. - 33, [3] strony : ilustracje ; 27 cm.
(Wiem, Co Jem!)
(Akademia Mądrego Dziecka. Wiem, Co Jem!)
Z czego robi się czekoladę? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym różni się czekolada gorzka od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia dla dzieci i młodzieży
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W (1 egz.)
Książka
W koszyku
*Jak powstaje miód *Składniki miodu i ich znaczenie dla przemiany materii człowieka *Zastosowanie miodu w zdrowym żywieniu *Profilaktyczne i terapeutyczne znaczenie miodu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Ustrzyki Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [lok. Wypożyczalnia Główna] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Truskawki i poziomki / Wanda Gaj. - Warszawa : "Watra", 1985. - 147, [1] s. : rys. ; 17 cm.
(Warzywa i Owoce, Potrawy i Przetwory)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Wojtkowa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pewna urocza restauracyjka na toskańskiej wsi. Pewna dziewczyna, która wraca tu zacząć wszystko od nowa. I pewne menu doskonałe dla zakochanych¬ Gotowanie potrafi rozjaśnić najbardziej ponury dzień Margherity. Również teraz, kiedy odeszła od męża, spakowała walizki i wróciła do Roccafitta. Tutaj, wśród toskańskich wzgórz ze wstęgą morza na horyzoncie, jej matka prowadziła kiedyś małą restaurację. Dziś na drzwiach wisi tabliczka "zamknięte", ale Roccafitta to wciąż kawałek życia Margherity: ojciec, przyjaciele, wspomnienia z dzieciństwa. Jednak nawet w tym zakątku raju coś się zmieniło. Pojawił się przyjezdny z miasta. Plotkują o nim wszyscy, a zwłaszcza panie. Nicola Ravelli jest przystojny, bogaty, arogancki i¬ przyjechał wykupić winnice miejscowych rolników. W swojej pięknej willi urządza wykwintne kolacje i poszukuje dobrej kucharki. Jego wybór pada na Margheritę. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ustjanowa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Album zawiera opis tradycji i obrzędów związanych z Bożym Narodzeniem, a także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek, m.in. Anioł pasterzom mówił, Dzisiaj w Betlejem, Gdy śliczna Panna. Zapis nutowy utworów został wzbogacony o akordy ułatwiające wykonanie początkującym muzykom zarówno na instrumentach klawiszowych, jak i gitarze. Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków zamieszczono tu również receptury na typowo bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Ustjanowa
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej